Blog: Ik at een weekje vegan en dit is wat er gebeurde..

Door Mariska van de Vliert

VEGAN IS HIP & HAPPENING! Op vrijwel elke menukaart staat inmiddels een apart kopje voor veganistische opties, Instagram staat vol met foto’s met de caption #veganlife en niet te vergeten die ene Netflix docu waar werkelijk íédereen het over heeft. (The Game Changers, red.) De fitnesswereld gonst nog van de voor- en tegenstanders, waarbij de tegenstrijdige onderzoeken je om de oren vliegen. Moeilijk om een direct standpunt in te nemen dus!

Wel werd mijn nieuwsgierigheid naar de gezondheidseffecten op korte termijn steeds meer geprikkeld. Gaat dit misschien helpen tegen mijn maagklachten? Tegelijkertijd voelde ik ook weerstand bij mezelf; waar ga ik in vredesnaam al mijn hoognodige eiwitten vandaan halen? Want als veganist eet je dus geen enkel dierlijk product. En toegegeven… Ik ben gek op alles wat met eieren, kaas, melk en kwark te maken heeft. (Paas die pannenkoeken met kaas maar door, dankje!)

Vegetarisch leven is voor mij niet nieuw, maar het werd mij al snel duidelijk dat veganisme een hele nieuwe wereld is waar ik mij in moest gaan verdiepen. Allereerst ben ik gaan uitzoeken wat plantaardige bronnen van eiwitten zijn; ik wilde dat mijn veganistische uitstapje niet voor spierverlies zou zorgen.

Hieronder mijn TOP 5 fijnste plantaardige eiwitbronnen:

  1. Hennepzaad – Bestaat voor 30% (!!) uit eiwitten. Ter vergelijking; een gekookt ei bestaat voor 13% uit eiwitten.
  2. Bonen – Bestaan voor ongeveer een kwart uit eiwitten (afhankelijk van het soort).
  3. Zaden en pitten – Mijn absolute favo zijn pompoen- en zonnenbloempitten door mijn yoghurt… uhh.. soya. 😉 Goed voor ongeveer 20% aan eiwitten.
  4. Noten – Voor ongeveer 15 à 20% uit eiwitten. Dus ja, ook pindakaas!
  5. Eiwitten uit plantaardige shakes – Gelukkig zijn de Orange Fit shakes die wij verkopen volledig plantaardig en bestaan voor 77% uit eiwitten.

Met behulp van bovenstaande producten, een lading soja-yoghurt (per bakje goed voor 9 gram eiwit), ongezoete amandelmelk en véél groente en fruit kwam ik de week aardig door. Pas dan merk je hoeveel zuivel je ongemerkt eet!

Toen ik ging lunchen mistte ik wel mijn standaard uitsmijter met kaas. Ook voor de verse yoghurtdressing kon ik geen lekkere vervanging vinden. Wel vond ik mijn dagelijkse portie havermout (met nu hennepzaad eraan toegevoegd) ook prima te doen met de amandelmelk!

CONCLUSIE – Natuurlijk kan ik na een weekje vegan geen langdurige effecten benoemen. Wel merkte ik op dat mijn huid verbeterde. Nu heb ik dankzij mijn suikervrije levensstijl al een mooie huid teruggekregen, maar ik zag mijn huid deze week nog meer opklaren. Ook verdwenen mijn maag- en darmklachten als sneeuw voor de zon! Mijn stoelgang verbeterde en ik had geen opgeblazen gevoel meer.

Om blijvend voor deze levensstijl te kiezen vind ik het persoonlijk nog teveel gedoe, suikervrij vraagt al veel aandacht opzich. Wel ga ik zeker minderen met eieren en wat vaker kiezen voor de plantaardige variant van yoghurt en andere veganistische eiwitbronnen. En natuurlijk blijft alle zuivel biologisch, wordt de planeet ook een stukje blijer van! 🙂